racinginside.com

  • racinginside.com
  • racinginside.com

Interview met Nelson van der Pol

Dat hij zich thuisvoelt in de autosport is allang bekend. En na het winnen van het kampioenschap in de Formule Ford leek het er dan ook op dat er wellicht een nieuwe ster was geboren. Helaas gingen de stappen op de autosportladder niet zo snel als werd gehoopt en voor Nelson van der Pol kwam een loopbaan in de Formule 1 dan ook niet bepaald dichterbij. Van der Pol maakte daarop het besluit om over te stappen op de toerwagens. RacingInside.com sprak met Nelson van der Pol over gemiste kansen en dingen die tegen kunnen zitten in de autosport.


Van der Pol in actie in de BRL V6Hallo Nelson, binnen de autosport zullen veel mensen je beschouwen als een bekende naam. Maar wie is Nelson van der Pol eigenlijk? Zou je wellicht een korte introductie kunnen geven over jezelf?
Ik ben Nelson van der Pol, ben 25 jaar en woonachtig in het Brabantse dorp Veen. Daarnaast ben ik zelfstandig ondernemer, dit in de vorm van mijn eigen borduurstudio genaamd Van der Pol borduurdesign. Ik ben tevens regelmatig te vinden bij het bedrijf van mijn vader en broer, namelijk Van der Pol Kart Racing. Karting behoort dan ook nog steeds tot mijn hobby’s, net als de autosport uiteraard.

Je hebt al de nodige succesvolle jaren beleefd in de kart- en autosport. Daarnaast runnen jouw familie en jij één van de bekendste kartteams en kartshops in Nederland. Maar hoe ben je eigenlijk verzeild geraakt in de kart- en autosport?
Ik ben eigenlijk door mijn vader in de kartsport beland. Zelf is hij ook jaren actief geweest in de kart- en autosport. Nu is hij uiteraard nog in de kartsport betrokken via het bedrijf, Van der Pol Kart Racing.

Volgens velen is karting de basis voor een succesvolle carrière in de autosport. Jouw carrière in de karts verliep in ieder geval succesvol, want je hebt de nodige kampioenschappen gewonnen. Ook nu ben je nog vaak in de karts te vinden. Hoe belangrijk is de kartsport voor de carrière van een coureur? Welke invloed heeft de kartsport op jou gehad?
Eigenlijk is het zo dat de kartsport alles betekent voor de carrière van een coureur. De basis van de autosport en een goede coureur ligt in de kartsport. Zelf heb ik erg veel geleerd in de tijd dat ik voor het fabrieksteam van Tony Kart reed, wat ongeveer zes jaar zo was.

In 2003 heb je de titel gewonnen in de Formule Ford, maar sindsdien heb je vrij weinig gedaan in de formulewagens. Waarom is jouw carrière niet verder gegaan in de formulewagens? Denk je in de toekomst nog met formulewagens actief te worden?
Het is inderdaad zo dat ik sinds mijn titel in de Formule Ford vrij weinig heb gereden in de formulewagens. In de autosport, en vooral in de formulewagens, is het van vele factoren afhankelijk. Bij de formulewagens ben je dan ook erg afhankelijk van sponsoren, een goed budget en het omgaan/samenwerken met de juiste mensen. Mochten die problemen er niet zijn geweest, dan was ik ook zeker verder gekomen in de formulewagens.

In de toekomst hoop ik nog deel te nemen in diverse formuleklasses. Ik denk dat de Formule BRL dan ook een mooie klasse zal zijn voor mij en ik hoop hierin te kunnen deelnemen. Daarna kan ik wellicht mijn spoor vervolgen in andere formulewagens.

Van der Pol in actie in de Formule FordDe afgelopen seizoenen ben je actief geweest in de BRL V6. Wat is het sterkste punt van deze klasse?
Het sterkste punt van de BRL V6 is dat het echt heel close is. In de BRL V6 vecht je voor iedere centimeter van het circuit en de diverse strijden die gestreden worden zijn dan ook behoorlijk heftig. Tevens is het zo dat alles in de BRL V6 identiek is, dit omdat het een eenheidsklasse is. Het feit dat het zo dicht bij elkaar ligt maakt het dus een sterke klasse.

Ook in 2008 zul je gaan rijden in de BRL V6. Wat zijn jouw doelen voor aankomend seizoen? Hoe reëel schat je de kans in dat je deze doelen gaat halen?
Mijn doel is om regelmatig het podium te mogen bezoeken. Door het behalen van die podiums en constant te blijven hoop ik indirect dan ook mee te kunnen doen voor de titel. De kans op het behalen van mijn doelen acht ik dan ook redelijk reëel.

Harry Maessen, initiatiefnemer van de BRL V6, heeft plannen om in de toekomst met de Formule BRL te komen. Is deze klasse wellicht iets voor jou of is dat geen relevante optie?
De Formule BRL is voor mij zeker een optie die ik in gedachten zal houden. Ik heb al een aantal maal getest met de bolide uit de Formule BRL en hij bevalt me goed. Ik kijk er dan ook naar uit als deze klasse van start zou gaan en hopelijk kan ik er dan deel van uitmaken.

Als coureur beleef je prachtige momenten in de autosport, maar er zijn ook altijd mindere momenten die je meemaakt. Wat is voor jou het meest memorabele moment van jouw carrière in positieve zin? Wat is het meest negatieve moment in jouw carrière?
Ik heb diverse mooie momenten in mijn carrière meegemaakt. De titels in de kartsport, zowel Nederlands als Europees, wegen voor mij erg zwaar en deze titels zie ik dan ook als de mooiste momenten uit mijn carrière.

Het minst mooie moment uit mijn carrière is eigenlijk een groot geheel. Ik heb er namelijk altijd van gedroomd om echt door te breken in de autosport, maar tot op heden is mijn autosportcarrière nog geen ware doorbraak.

Als je een blik werpt op de toekomst, hoe denk je dat deze er voor jou uit zal zien? Wat hoop je in de toekomst nog te bereiken in de autosport?
Eigenlijk hoop ik nog op diverse dingen. Het zou erg mooi zijn als ik nog een lange carrière tegemoet zou gaan in hoog aangeschreven en competitieve kampioenschappen.

Misschien dat ik op den duur ook nog wel mijn debuut wil maken in langeafstandsraces, zoals de 24 uur van Le Mans en dat soort prestigieuze races.

Van der Pol in actie op de kartVan buitenaf gezien is de autosport een wereld van pracht en praal, maar veel mensen weten niet dat het hard werken is in de autosport. Wat denk je dat het moeilijkste is aan de autosport, wanneer je deze wereld van binnenuit bekijkt?
Als je het vanuit de binnenkant gaat bekijken dan is het erg moeilijk om het financiële plaatje compleet te krijgen. Autosport is gewoon een erg dure sport om te bedrijven en je bent dus erg afhankelijk van externe partijen. Tevens is het erg belangrijk om het juiste team om je heen te hebben en ook dat kan vrij lastig zijn.

Wat zou je willen zeggen tegen iedereen die droomt van een carrière in de autosport?
Helaas is autosport maar voor een aantal mensen weggelegd en het is vrij lastig om het hoogste doel te behalen. Je zult jezelf dan ook niet blind moeten staren op het beperkte aantal stoeltjes in de Formule 1. Er zijn zeer veel leuke en competitieve kampioenschappen en je kunt jezelf dan ook daar op focussen, waardoor je alsnog een glansrijke carrière kunt kennen.