racinginside.com

  • racinginside.com
  • racinginside.com

Interview met Nick de Bruijn

In de karts was het een groot talent. Hij wist zelfs de Europese titel te pakken en kwam daarmee nog eens verder in de spotlight. Vorig jaar beleefde hij zijn debuut in de autosport en dit jaar gaat hij het tweede seizoen in de Formule BMW beleven. Nick de Bruijn is de naam van deze talentvolle Nederlandse jongen. RacingInside.com sprak met Nick de Bruijn over zijn toekomst.


Nick, veel van onze lezers zullen jou denk ik al wel kennen. Zou je echter toch even een introductie willen geven over jezelf?
Zoals je al zei, mijn naam is Nick de Bruijn, geboren op 21-02-1987 te Schiedam. Ik ben woonachtig in Vlaardingen en ben sinds mijn vierde actief met motorsport. Mijn allereerste rondjes heb ik gedraaid toen ik vier jaar oud was, dit was in de kartsport. In de kartsport ben ik 14 jaar actief geweest, waarin ik Europees kampioen geworden ben en vele goede klasseringen behaald heb. Sinds het jaar 2005 ben ik actief in de autosport en val ik onder de tak van BMW. Voor BMW kom ik uit in de klasse Formule BMW Duitsland, een sprankelende en mooie klasse die ideaal is om in te stappen vanuit de karting, op weg naar de autosport.

Het is natuurlijk voor veel jongens (en soms ook meiden) een droom in de autosport actief te zijn. Hoe ben jij in aanraking gekomen met de autosport?
Zoals ik al zei, ik ben op mijn vierde begonnen met karting, dit was misschien erg vroeg maar ik kreeg het van beide kanten van de familie met de paplepel ingegoten om het zo maar te zeggen. Mijn vader heeft zijn eigen team in de karting en is daar al heel erg lang in actief. Ik begon er dus gewoon mee. Met de autosport kwam ik in aanraking tijdens het reizen voor de karting. Je ziet altijd jongens overstappen naar de autosport en dat wil je zelf natuurlijk ook. Wij hadden voor de klasse Formule BMW gekozen om deze als springplank te gebruiken.

Nick de Bruijn in actie in de Formule BMWJe bent, net als vele anderen in de Formule BMW, nog jong. Levert dit geen problemen op met bijvoorbeeld school? Werkt de school mee als jij bijvoorbeeld een aantal dagen weg moet om te testen?
School was voor mij altijd heel erg moeilijk, maar wel heel erg belangrijk. Ik zat op een sportschool genaamd het Thorbecke Lyceum. De mensen op deze school hebben er echt alles aan gedaan om mij zo goed mogelijk te begeleiden buiten mijn programma om. Dit is ze ook zeker gelukt en ik heb mijn VWO in één keer af kunnen ronden. De laatste tijd ben ik niet thuis geweest en zal ik ook niet thuis zijn vanwege dingen die we al voor volgend jaar aan het regelen zijn. Ik ga waarschijnlijk ook naar een ander land verhuizen en daar dan een universitaire studie oppakken. School blijft toch heel erg belangrijk voor en ik wil toch ook zeker verder leren.

Hoe bereidt jij je voor op een race? Doe je bijvoorbeeld veel aan conditietraining of heb je bepaalde rituelen/ bijgeloof?
Op dit moment doe ik heel erg veel aan conditietraining. Wanneer ik niet aan het reizen of rijden ben, ben ik hier mee bezig. Het is heel erg belangrijk om fit te zijn, het is dan een stuk makkelijker om alert te zijn.

Je bent al op jonge leeftijd actief geraakt in de kart- cq. autosport. Op dit moment ben je actief in de Formule BMW. Hoe zou jij deze auto het beste beschrijven? Was het een grote stap vanuit de karts?
De Formule BMW is voor mij een ideale opstapklasse vanuit de karting. Het is een erg groot verschil: de circuits, de auto en natuurlijk alles wat er bij komt kijken. Formule BMW heeft een erg goede begeleiding en is daarom voor mij een goede opstapklasse.

Je komt dit seizoen voor het tweede seizoen uit in de Formule BMW en ook voor het tweede seizoen bij Josef Kaufmann Racing. Wat zijn de doelen voor dit jaar?
Onze doelen waren voor dit jaar natuurlijk hoog. Maar na een nogal turbulente start waarin er meerdere dingen mis gingen hebben we onze doelen bij moeten stellen. Onze doelen zijn op dit moment het winnen van races.

Hoe denk jij dat je verdere carrière in de autosport zal lopen? Wanneer is voor jou je carrière geslaagd?
Mijn carrière is voor mij geslaagd wanneer ik van mijn hobby mijn werk kan maken. Mijn verwachting is dat hij in Amerika zal verder lopen.

Om even terug te komen op het begin van je carrière; Je hebt een jarenlange, succesvolle carrière in de karts (Je bent immers Europees Kampioen Formule A geworden in 2004). In hoeverre denk je dat dit je gevormd heeft?
Karting is gewoon mijn basis geweest. Ik heb er al mijn rijervaringen opgedaan en deze om kunnen zetten in het racen met auto’s. Het is gewoon een ongelooflijk goede basis geweest om op zulk hoog niveau te hebben kunnen rijden.

Wat zijn jouw tips voor jongens en meiden die ook de stap overwegen om een carrière te beginnen in de karts, of wellicht over willen stappen van karts naar Formule BMW?
Begin vroeg en rustig. Blijf altijd kalm en vraag aan de juiste mensen de benodigde hulp. Het is ook heel belangrijk om je voor elke stap die je wilt zetten goed te laten informeren, in plaats van direct in het diepe te springen. Voor de overstap naar de BMW is het natuurlijk ook belangrijk om informatie op te doeken. Ga ook zeker een keer bij een race kijken.